Header

Futaleufu to Lago Tromen

Trees, lakes and mountains


21/01
Tegen de middag steken we de grens over, na een half uurtje waren hier alle formaliteiten weer vervuld. Het gaat hier een stuk vlugger aangezien de Chilenen het niet belangrijk vinden wat je uitvoert, enkel op wat je invoert zijn er grote controles.. En aan de Argentijnse kant was het weer eens wreed op het gemakje... zalig hoe dat die mannen, ook al staan er 10 mensen te wachten, nog altijd hun tijd nemen en het woord stress niet kennen. Kunnen wij toch een beetje van leren..., allewel ook niet té veel! We rijden verder langs de rivier naar de stadjes Trevelin en Esquel. Tegen de avond rijden we nog door naar het Nationaal Park Los Alerces. We plaatsen ons op een vrije camping langs een meer en heel toevallig komen er ook twee jonge Belgen met hun volkswagenbusje naar diezelfde plaats. Dus hebben we die avond met zijn vieren goed gekletst en wat gedronken.

22/01
De volgende ochtend, hebben we nog een tijdje met hun zitten babbelen en daarna zijn ze doorgereden en hebben wij nog wat genoten van het meer, de omgeving en het mooie zonnetje. Wat gelezen, hout gesprokkeld, de camping uitgerookt met onze BBQ en een Druïde’ke gedronken.

23/01
Het Nationaal Park Los Alerces haalt zijn naam van de gelijknamige bomen, waarvan er hier een aantal exemplaren staan van een paar duizend jaar oud. Met een boot kunnen we die gaan bekijken. Eerst een goe uur op het meer gevaren langs de bergen en een hangende gletsjer, dan een 2-tal uur gewandeld en een paar van die exemplaren kunnen bewonderen. Wij hebben er één gezien van 2600 jaar oud, maar blijkbaar hebben ze er ook van 4000 jaar oud. Wel indrukwekkend zo een kastaars...

24/01
We verlaten het park vandaag en rijden door naar El Bolson. De omgeving is weer prachtig en we rijden constant door de bergen. Als we in het centrum van El Bolson toekomen is het juist markt, zo een artisanaal marktje waar de hippies uit de streek hun producten aanbieden: van ambachtelijk bier, armbandjes, huisgemaakte confituur tot houtsnijwerk, enz... Blijkbaar is dit hier een heel erg bekende plaats waar er vroeger hippies zijn komen wonen, en nu komen er blijkbaar nog altijd veel op af. In de namiddag zoeken we een camping op bij de lokale brouwerij. Ge kunt er zelf je was doen... daar verheugde ik me wel eens op. De meeste wasserettes wassen hier met koud water, en eerlijk gezegd 80% van de gevallen is het wel degelijk echt niet proper. Dus ik met onze was en mijnen Dixan naar de machine, maar natuurlijk midden de was valt de machine zonder water en zitten onze kleren vol zeep en doet de machine niets meer..... GRRRRRRR. Blijkbaar hebben ze altijd het probleem dat ze tegen de avond niet genoeg water meer hebben.... De ganse dag staat iedereen wel zijn auto te wassen... Er zit dus niets anders op dan alle was eruit halen en morgen opnieuw beginnen... Bumper 2 zal dus zeker een wasmachien ingebouwd krijgen :-)

25/01
Onze camping heeft naast een superwasmachine ook WIFI, dus daar profiteren we van om wat te internetten. Friedl, de duitser die we tegengekomen zijn in Rio Mayo komt voorbij op de camping om ons een planneke te tekenen van hoe we bij hem moeten geraken. Straatnamen en nummers dat kennen ze hier nog niet... :-) we moeten van de hoofdweg afslaan aan kilometer zoveel, dan doorrijden tot aan de kapel met het groene dak en daarna linksaf aan de derde rots, 3 hekkens opendoen en een paar honderd meter verder zou zijn huis moeten zijn. In de namiddag gaan we nog wat laatste inkopen doen en aan de supermarkt lopen we natuurlijk weer bekenden tegen het lijf: Claude en Erika, het zwitsers koppel dat we al eerder in Bolivië, Chili en Argentinië zijn tegengekomen. We doen nog een uitgebreid klapke en daarna vertrekken we naar Friedl en Gaby. Als bij wonder vinden we de weg zonder problemen. Alleen op hun domein was het hier en daar niet evident om er met den Bumper door te komen... We zijn weer eens flink dooreen geschud en hebben weer eens wat takken afgebroken ;-)

26/01
Gisteren heeft Gaby lekker gekookt en vandaag is het niet anders. We zijn weer met ons gat in de boter gevallen :-) Zo een 14 jaar geleden zijn onze gastheer en gastvrouw de drukte in Duitsland ontvlucht en hier komen wonen. Ze hebben hier een domein met 40 hectaren, met koeien, varkens, paarden, ne moestuin, ... Ze leven hier vooral van wat de natuur hen te bieden heeft. Daarnaast is Friedl een halve kunstenaar. Hij werkt met metaal en we hebben een aantal van zijn werken kunnen bewonderen en er zaten toch wel prachtige stukken tussen. We hebben de halve dag met Friedl en Gaby zitten kletsen over van alles en nog wat. Daarna zijn we het domein gaan verkennen... prachtig!!! Zo een lapke grond kunnen we ons in België toch niet meer voorstellen... We komen tijdens onze wandeling ook de ouders van Gaby tegen. Zij hebben hier in een uithoek van het domein een huisje gebouwd en komen hier altijd overwinteren... en gelijk hebben ze!

27/01
Vandaag nog maar eens het domein verkend want 40 hectaren doe je niet zomaar in één dag. ’s Avonds zijn we allemaal nog naar El Bolson getrokken om iets te eten en te drinken. Amaai, wat een luilekker leventje hier... We gaan hier rap moeten vertrekken of we geraken hier nooit meer weg... :-)

28/01
Na de middag is het tijd om terug verder te trekken. De reis gaat richting Bariloche. Mooie route, tussen bergen en meren. Bariloche is een heel erg bekend mondain toeristisch stadje en we zijn hier 2 jaar geleden ook neergestreken. We gaan deze keer niet lang blijven want er is nog te veel in de buurt dat we niet gezien hebben.  We trekken gewoon de stad in om wat inkopen te doen en weer komen we bekend volk tegen. Deze keer zijn het de Duitsers die in Ecuador wonen en die we ook in Puerto Madryn hebben ontmoet. Ons weer veel te lang beziggehouden natuurlijk, maar tegen de avond rijden we toch nog door. Een beetje voor Villa Angostura stoppen we voor de nacht langs de over van het meer. Wat een uitzicht!

29/01
We rijden door naar Villa Angostura, alweer een mooi dorpje tussen de bergen, maar nog iets mondainer dan Bariloche zelf. Met andere woorden erg toeristisch, heel erg bekend bij de Argentijnen. Eventjes snel verkennen en dan terug de natuur in... we rijden verder langs de zeven-meren-route naar San Martin de los Andes. Prachtige omgeving, maar hier en daar wel serieus ambetante stukken weg aangezien ze aan het werk zijn. Nu ja, den Bumper heeft daar natuurlijk geen probleem mee. Onderweg zien we weer een mooi kampeerplaatsje langs alweer een ander meer... te mooi om voorbij te rijden, en we blijven hier dan ook om te overnachten.

30/01
We rijden door naar San Martin de los Andes. Terug langs een aantal meren, met prachtige vergezichten. San Martin zelf ligt ook beneden aan een meer. We lopen wat rond en rijden dan door naar een volgend dorpje, Junin de Los Andes. Hier willen we nog tanken tegen goedkoop Argentijns tarief... maar natuurlijk hebben ze hier ook de twee prijzen: één tarief voor Argentijnen en een duurder tarief (50% meer) voor de buitenlanders (want alle Chilenen komen hier anders goedkoop tanken). Maar dit is natuurlijk Argentinië en er valt iets te regelen... We moeten aan de pomp voor de buitenlanders gaan staan, maar ze tanken wel van de pomp voor de Argentijnen... :-) Dus wij vullen onze tank volledig zodat we in Chili niet hoeven te tanken. We rijden nog verder langs een mooie maar verlaten piste naar de Tromen pas tot net aan de grens met Chili. Daar ligt er nog een prachtig natuurpark rond de vulkaan Lanin (3787m). Daar doen we een goeie wandeling naar een prachtig helder meer en we overnachten aan de voet van de vulkaan. Ik had wel eerst gevraagd of die nog actief was :-). Rond middernacht gaan we nog even naar buiten, en er zijn miljoenen sterren aan de hemel... en de melkweg is heel duidelijk te zien... prachtig!

In Futalefu we entered Argentina again. If you like snow-covered mountains, crystal clear lakes and trees then this part of Argentina is really for you. We stopped for a couple of days in Los Alerces National Park. A magnificent park with nice walking trails and with Alerce trees which are a couple of thousand years old. We continued our trip north and stopped in the hippie town of El Bolson. After tasting the local beers at our campsite/brewery we visited Friedl and Gaby. A german couple that lives here for 14 years now. We stayed for a couple of days on their 40 hectare farm. Great experience! Friedl showed us his artwork and we were really impressed! (If you are reading this, thank you both!) From El Bolson we passed by the more mundane towns of Bariloche and Villa Angostura and via the seven lake route we ended up at the Lanin volcano, situated in a national park with the same name.

line

Welcome | Expedition Truck | South America Trip | Special Thanks | Contact | HOME